Az egyesület története

Történelmi kezdetek a 70-es évekig

Országunk gyöngyszeme, a Dunakanyar mindig is híres volt szépségérõl. Már a '30-as években is számtalan ember töltötte itt a szabadidejét a vízpart mellett, hajókölcsönzõk létesültek, amelyeket vendéglõk, kerthelységek vettek körül, ahol hétvégén zenekarok léptek fel. Ezek a háború közepéig fennmaradtak, majd 1945-ben megszûntek.
1957-ben néhányan elhatározták, hogy felélesztik Nagymaroson a dunai sportot, amelyhez az akkori Magyar Honvédelmi Szövetség keretei között adódott lehetõség. Ebben nagyon sokat segített az MHSZ központi vízi sport klub vezetõje, a Melbourne-ben kenu kettesben bronzérmes Mohácsi Ferenc, aki hat leselejtezett kajakot, és egy tízszemélyes kenut ajándékozott a nagymarosi klubnak. A helyiek fáradságos munkájának köszönhetõen 1958-ban így elkezdhette munkáját a Nagymarosi MHSZ. Elsõ elnöki tisztét Révai Gyula százados töltötte be. Õt váltotta késõbb Varagya György, aki mellett társadalmi edzõként Maurer József dolgozott 1963-ig.
Abban az évben kapcsolódott be az edzõi tevékenységbe 18 évesen Gyimesi László.
A klub akkoriban egy feljavított barakképülettel rendelkezett, amely a hajók, néhány motorcsónak, és rádióamatõr kellékek tárolására szolgált. Lehetõség nyílt az iskola tornatermében edzések tartására, ahol jobb körülmények között készülhettek a versenyzõk a versenyszezonra.
Sikerült fokozatosan fejleszteni a hajóparkot, ami három mûanyag egyes- (Pointer típus) és két páros (Nagymajtényi típus) hajóval bõvült. Ez lehetõvé tette a versenyzõknek, hogy más egyesületek hajóival közel egyforma feltételekkel állhassanak rajthoz.
1964-ben még öt-hat, 1965-ben már 12-15 versenyzõ indulhatott versenyeken, és ez meg is hozta az elsõ igazi sikereket. 1965-ben Perbíró József és Bidó Sándor a Vidékbajnokságról 500 méteren párosban szerzett aranyéremmel térhetett haza, majd az ezt követõ Országos Utánpótlás Bajnokságon a harmadik helyen végeztek.
A tudatos felkészülésnek és a lelkiismeretes munkának köszönhetõen 1967-ben Országos Ifjúsági Bajnokságot nyert a nagymarosi kajak négyes 500 méteren (Nieberl Károly, Heincz Zoltán, Perbíró József, Hoffmann Zoltán), megelõzve az MTK négyesét is, ami akkoron igen nagy dolognak számított egy vidéki kis egyesület részérõl.
Folyamatosan fejlõdött, bõvült a nagymarosi szakosztály, s a létszám és a bõvülõ hajópark szükségessé tette egy új csónakház építését.


Folytatás a 70-es évektől napjainkig

1970 áprilisában lebontották a régi épületet, majd elkezdõdött az új csónakház, a mai egyesület felépítése.
December elsejére elkészült a földszinti rész a tanmedencével, s bár ideiglenes tetõvel a fejük felett, de télen már lehetett edzeni. A társadalmi munkával végzett építkezésbe a község vállalatai is besegítettek egy-egy szakemberrel, de a munka nagy részét a versenyzõ gyerekek, azok szülei, illetve az edzõk végezték. Mindeközben a versenyzésre való felkészülés is folytatódott, ami bajnoki eredményeket hozott.
1972-ben elkészült a teljes épület, az emeleten klubteremmel, irodával és öltözõkkel, az akkori kor minden követelményének megfelelõen. Az anyagi hátteret nagyrészt a Megyei Sporthivatal állta, emellett a körzet képviselõjétõl, Kárpáti Ferenctõl, volt honvédelmi minisztertõl is kaptak támogatást. A társadalmi összefogás az építkezés után is töretlen maradt, a sportolók a távoli helyekre vonattal utaztak, míg a sporteszközök szállítása a helyi vállalkozók által biztosított teherautókkal történt.
Az elsõ nemzetközi siker az egyesületünk történelmében Nieberl Károly nevéhez fûzõdik, õ az Ifi 4 nemzet találkozón negyedikként végzett, és több nemzetközi verseny, mint pl. az 1971-es Slalom VB résztvevõje volt. Aztán feltétlenül meg kell említeni Krix Juditot, aki 1968-ban igazolt át Nagymarosra már válogatott versenyzõként Vácról, több magyar bajnoki címe mellett 1969-ben a moszkvai Ifjúsági Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett nõi kajak párosbanBenkõ Ágnessel. Melts László, Csécsei Sándor, Trieb Vilmos, Harangozó Károly, Petrovics Kálmán neve szintén nem ismeretlen a nemzetközi porondon.
1972-ben Magyarországon keresztül jutott el az olimpiai láng Münchenbe. Minden megyénkbõl közismert személyek, edzõk, versenyzõk vihették a lángot, egy-egy kilométert futva vele. Nagymarost az a megtiszteltetés érte, hogy egyszerre két kiváló sportolója, és edzõjük vehetett részt ebben a feladatban. Név szerint: Gyimesi László edzõ, Krix Judit a síkvizi válogatott tagja, Nieberl Károly válogatott slalom versenyzõ.
Az egyesület munkája egyre több kimagasló sporteredményt szült, sorra nõttek ki a serdülõ és ifjúsági élversenyzõk. Nieberl László, Pitz Andrea, Petrovics Béla, Tóth László, a legifjabb generációból Gyimesi Levente, Réti Roland, Cservári Gábor, Viski Erzsébet, Móni Katalin, Járik Gergely, Fábián Szabolcs szerepeltek eredményesen a nemzetközi megmérettetéseken. Elõfordult, hogy az Ifjúsági Válogatottba egyszerre három marosi is bekerült.
Masters kategóriában a korábban már említett Csécsei Sándor mellett Heincz Sándor neve is ide kívánkozik, aki leginkább a maratoni versenyek eredményes szereplõje. Hazai pályán is számtalan siker született, e kiváló sportolók nevét és eredményeit fel sem lehet mind sorolni, országos és vidék bajnokaink nevét azért e honlapon egy dicsõségtablón igyekszünk megörökíteni.
1980-ban a rosszabb tornatermi adottságok, és a növekvõ létszám miatt újabb fejlesztések kezdõdtek. A megyei hivatal, a Sporthivatal, és a helyiek ismételt támogatásával a meglévõ 20 méter hosszú kétszintes épület mögé egy 2x81 négyzetméteres épület felhúzása kezdõdött, benne egy nagyobb konditeremmel, mûhellyel, egy kazánházzal, és az emeleten egy vendégrésszel. ezáltal már 40-50 versenyzõnek nap mint nap megoldottá vált a foglalkoztatása a két fõállású szakképzett edzõ, Gyimesi László és Nieberl Károly irányításával.
1993-tól az egykori maratoni válogatott Tóth László látta el az edzõi feladatokat, akit késõbb 1998-ban a KSI felkért az ottani fiatalság felkészítésére. Ezután 5 évig Petrovics Béla edzõsködött. Pár éves megszakítás után a szakosztályunk versenyzõit újra Nieberl Károly edzõ irányítja töretlen kitartással, kiváló munkával, amelyet mi sem bizonyít jobban, hogy évrõl évre szép eredmények születnek, öregbítve ezzel Nagymaros jóhírét. Mellette a legifjabb nemzedék edzéseit Döbrössy Gergely vezeti.

Gyermekeink a kajak mellett számos olyan sportággal foglalkozhatnak, amelyek kiegészítõ sportként funkcionálnak. Ilyen az úszás, a kerékpározás, futás, télen a sífutás, síelés, korcsolyázás, stb. Olyan csapatban versenyezhetnek, amely példát mutat összetartásban, kitartásban, elsajátítva ebben a természet adta festõi környezetben ezt a fantasztikus mozgáskultúrát.